Közel öt évvel ezelőtt apai nagyim különleges étellel lepett meg minket valamelyik családi összejövetelen. A valójában pofon egyszerű étel olyan kompozíciót alkotott a mellé tálalt rizzsel és salátával, hogy azóta is kellemes emlékként él bennünk a lakoma.

Hát, igen, egyvalamit nagyon tudnak az unokával rendelkező hölgyek: a sütés és főzés valahogy a vérükben van, ha tanulták, ha nem, és valahányszor náluk a pereputty, éhen nem marad senki!

 

Nem lehet abbahagyni csirke

 

Fogj 5-6 (vagy éppen, amennyit gondolsz) tisztított, sózott csirkecombot, esetleg mellet, és forgasd az alábbi keverékbe: úgy 8 dkg liszt, csipet só, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, 2 kávéskanál pirospaprika, majoránna, kávéskanálnyi bors. Olajozott tepsibe pakold a bundázott húsokat, a maradék lisztkeveréket szórd rá, szeletelt vagy reszelt sajttal (a legjobb, ha füstölt, ám itthon csak Gouda volt, ezzel is finom – legalábbis remélem, mert még sül), karikázz rá hagymát, én nem sajnáltam, majd öntsd nyakon ezzel: bő fél liter tejfölt keverj ki (vagy ha van Zeppter eszközös, sheakeld össze) egy csipet sóval, némi olajjal, szárított vagy friss metélőhagymával, őrölt köménnyel!

Előmelegített sütőben 200°Con előbb alufóliával letakarva párold (nagyjából egy óra kell neki, bár mi most játszottunk a hőfokokkal, mert éppen kenyeret is sütöttünk mellette), majd pirítsd meg! Rizzsel, párolt zöldségekkel, salátával, tesóm féle burgonyával… nyamm!

 

Tesóm féle burgonya

 

Elég egyhangú és unalmas a főiskolások menüje az albiban, ezért idősebbikem gyakorta meséli: ezt is kipróbáltam, azt is csináltam…

Nemrég elújságolta, hogy elege van már a por burgonyapüréből, na meg a főtt krumpliból is, ezért fogta a héjas gumót, megmosta, ketté vágta, tepsibe szórta, hogy a vágás felfelé nézzen, majd sóval, borssal fűszerezte.

 

Desszert nélkül mit ér egy vasárnap? Főztem is gyorsan csokis pudingot, nem kevés rumaromával és mandulaaromával, így marcipánillatú, remek ízkompozíciójú végszót kapott a mai ebédünk.

 

Menetközben kiderült: igen finom a Gouda sajttal is :)

 

 

Címkék: burgonya csirke menü recept köret csirkecomb desszert puding

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr811033222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása