Mindig is csodáltam a cukrászok készítményeit. Egy-két merészebb színnel a legegyszerűbb desszertet is olyan csodálatos műalkotássá varázsolják, hogy beleharapni már nem is kíván az ember. Éppen ezért örültem meg nagyon, amint megláttam a mai pps. ajándékomat: beleharapni a Nike táskámba, a Diétás Coke-ba, netán a legyezőmbe… Nyamm :)

Nézd meg a legújabb összeállításunkat!

 

Nemrég volt szó a kuwaiti esküvői tortákról is, lesd meg azokat is és válogass!:)

 

Na de, ha már édesség, ha már cukrászat, ha már karácsony minden évben van, s ha már nem csak az ünnepen lehet bejglit enni, diósat, mákosat, íme egy recept, egy igazi, sokat asztalra letevős, nevét el nem mondani akarós cukrásztól:

 

Bejgli egy cukrász apukától – egy e-mailben terjedő gyűjtemény alapján

A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz.

A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg-nak kell lennie, mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.

A tészta hozzávalói (6 db bejglihez) 

90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12.5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2.5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 db tojássárgája

1 dl hideg tejszín és kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben. A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod, akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!

Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.

A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.

Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát.

Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni!

A titkok: A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva, akkor túlkel.

Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!
Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!

Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.

 

Mák  vagy  dió töltelék (6 db bejglihez)

85 dkg mák vagy dió, 50 dkg kristálycukor, 15 dkg zsemlemorzsa, mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg, 0.5 liter víz

A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

Tehát 6 db mákos vagy 6 db diós bejglihez. Ha 3-3 db szeretnénk készíteni, akkor természetesen  mákhoz vagy a dióhoz felezni kell a cukrot és zsemlemorzsát is.

Gesztenyés töltelékkel: 1 bejglihez egy 25 dkg-os gesztenyemasszát kell számolni, amit lazítani kell egy kis rummal vagy rumaromával. Annyira, hogy ne legyen túlzottan lágy! Ízesíteni vanillincukorral, és aki szereti esetleg reszelt narancshéjjal is lehet.

A bejgli képe innen való.

 

Címkék: esküvő vicces dió torta mák recept desszert bejgli

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketszersult.blog.hu/api/trackback/id/tr931031729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RetroBence 2009.03.29. 17:23:35

Imádom a tortákat!!!! :) Kélszítsen nekem valami szép tortáááááttt!!! Légysziiiiiiiii ;)

ui: a Beiglit is nagyon szeressem...:)

kétszersült · http://www.ketszersult.blog.hu 2009.03.29. 18:31:03

@RetroBence: Kérése számomra parancs, Kedves Bence, azt hiszem szerdára még szó is lehet róla ;)
Persze a tortáról, a bejgliért én annyira nem rajongok... :D
süti beállítások módosítása